[[TitleIndustry]]

Što je vruće valjanje? Koje su prednosti i nedostaci?

Date:Jun 05, 2019

Vruće valjanje je postupak oblikovanja čelične ploče, koji se odnosi na oblikovanje valjanja pod uvjetom da čelik ili legura nisu potpuno ohlađeni i mekši. Glavne značajke su:

Prednosti: lijevačka struktura ingota može se uništiti, veličina zrna čelika može se rafinirati i oštećenja mikrostrukture mogu se poboljšati, tako da se poboljšaju mikrostruktura i mehanička svojstva čelika. Ovo poboljšanje uglavnom se odražava na smjer kotrljanja, tako da čelik više nije izotropan u određenoj mjeri, a mjehurići, pukotine i labavost nastali tijekom izlijevanja također se mogu zavarivati pod djelovanjem visoke temperature i tlaka.

nedostaci:

1. Nakon vrućeg valjanja, nemetalni inkluzije (uglavnom sulfidi i oksidi, kao i silikat) u čeliku se prešaju u tanke listove, što rezultira odlaganjem (međusloj). Delaminacija uvelike pogoršava zatezna svojstva čelika u smjeru debljine, a tijekom skupljanja zavarivanja može doći do interlaminarnog kidanja. Lokalni pritisak uzrokovan skupljanjem zavara često je nekoliko puta veći od naprezanja, što je mnogo veće od opterećenja.

2.Ostali stres uzrokovan neravnomjernim hlađenjem. Preostali napon je unutarnji napon ravnoteže samofazne ravnoteže bez vanjske sile, a čelik vruće valjanog presjeka sa svim vrstama presjeka ima ovu vrstu zaostalog napona. Što je veličina čelika općeg presjeka veća, veći je zaostali napon. Iako je zaostali napon u samofaznoj ravnoteži, on još uvijek ima određeni utjecaj na performanse čeličnih elemenata pod djelovanjem vanjske sile. Na primjer, može imati štetne učinke na deformacije, stabilnost, otpornost na umor i tako dalje.


Par: Načini rezanja od obostranog nehrđajućeg čelika

Sljedeći: Je li nehrđajući 304 ili 316 bolji?