[[TitleIndustry]]

Primjena konstrukcije od nehrđajućeg čelika

Date:Jun 17, 2019

Ploče od nehrđajućeg čelika naširoko se koriste u dekorativne svrhe, kao što su vanjski zidovi, krov i dizala zbog atraktivnog izgleda i trajnosti. Danas se nehrđajući čelik sve više koristi kao nosiva konstrukcija u teškim uvjetima. Iz perspektive cjelokupnog životnog ciklusa konstrukcije, u većini slučajeva, nehrđajući čelik je isplativiji.

Više od polovice svjetske godišnje proizvodnje čelika koristi se u području građevinskih konstrukcija. I-grede, ploče i čelične šipke u zgradama i mostovima obično su izrađene od ekonomičnog ugljičnog čelika ili nisko-legiranog konstrukcijskog čelika. Nažalost, ti su čelici skloni hrđanju, uzrokujući ogromne gospodarske i ekološke utjecaje na globalnu infrastrukturu, utječući na ceste, mostove, zgrade i sustave za isporuku nafte, vode i otpadnih voda.

Stainless steel uses

Veliki broj studija pokazao je da industrijske zemlje godišnje trpe od 3% do 4% BDP-a zbog korozije. To uključuje samo izravne štete od zamjene oštećenih materijala i komponenti, dok se neizravni gubici kao što su gubici proizvodnje, utjecaji na okoliš, poremećaji u prometu, tjelesne ozljede i gubici smrti procjenjuju jednaki.

Standardni konstrukcijski čelici moraju biti obojeni ili obloženi metalom kako bi se smanjila korozija. Osim početne cijene zaštite boje, premazani čelici mogu također imati skupi trošak pregleda, održavanja ili zamjene tijekom cijelog vijeka trajanja premaza. Neizravni troškovi održavanja, kao što su proizvodnja i gubici prihoda, također mogu biti visoki. Čak i ponekad, zbog uvjeta, nemoguće je pregledati i održavati strukturne komponente.

Stainless steel uses

Usporedba troškova životnog ciklusa

Dizajneri sada sve više uzimaju u obzir trošak strukture tijekom cijelog njegovog životnog ciklusa, a ne samo početno ulaganje. Kada se razmatraju troškovi životnog ciklusa, posebno za konstrukcije koje zahtijevaju dobru izdržljivost ili da se inspekcije i održavanje ne mogu provesti ili su vrlo skupe, nehrđajući čelik je održiva opcija iako je nehrđajući čelik mnogo skuplji od ugljičnog čelika.

Štoviše, postoje načini za smanjenje jaza u materijalnim troškovima. Uklanjanje premaza smanjuje troškove instalacije. Kada se koristi nehrđajući čelik veće čvrstoće, veličina i težina presjeka mogu se smanjiti, što dodatno smanjuje početne troškove.

U pogledu troškova održavanja tijekom trajanja konstrukcije, upotreba nehrđajućeg čelika eliminira potrebu za održavanjem premaza i zamjenom dijelova zbog korozije. Konstrukcija od nehrđajućeg čelika također je održivije rješenje koje pomaže smanjiti emisije i smanjiti potrošnju resursa i otpad


Par: Što je austenitni nehrđajući čelik

Sljedeći: Karakteristike sanitarne cijevi od nehrđajućeg čelika