[[TitleIndustry]]

Primjena nehrđajućeg čelika u strukturi

Date:Jun 17, 2019

Listovi od nehrđajućeg čelika naširoko se koriste u dekorativne svrhe, poput vanjskih zidova, krovova i dizala zbog svog atraktivnog izgleda i trajnosti. U današnje se vrijeme nehrđajući čelik sve više koristi kao nosiva konstrukcija u otežanim uvjetima. Iz perspektive cjelokupnog životnog ciklusa konstrukcije, nehrđajući čelik je u većini slučajeva isplativiji.

Više od polovice svjetske godišnje proizvodnje čelika koristi se u području građevinskih konstrukcija. I-grede, ploče i čelične šipke u zgradama i mostovima obično se izrađuju od ekonomičnog ugljičnog čelika ili niskolegiranog konstrukcijskog čelika. Nažalost, ti čelici su skloni hrđi, što uzrokuje ogromne ekonomske i okolišne utjecaje na globalnu infrastrukturu, utječući na ceste, mostove, zgrade i sustave za dovod nafte, vode i otpadnih voda.

Stainless steel uses

Veliki broj studija pokazao je da industrijski razvijene zemlje pate od korozije od 3% do 4% BDP-a godišnje. To uključuje samo izravnu štetu od zamjene oštećenih materijala i komponenata, dok su neizravni gubici poput gubitaka u proizvodnji, utjecaja na okoliš, poremećaja u prometu, osobnih ozljeda i gubitaka od smrti jednaki.

Standardni konstrukcijski čelici moraju biti lakirani ili obloženi metalom kako bi se korozija svela na najmanju moguću mjeru. Pored početnih troškova zaštite boje, čelici sa prevlakom mogu također imati skupe troškove pregleda, održavanja ili zamjene tijekom cijelog životnog vijeka premaza. Neizravni troškovi održavanja, poput gubitaka u proizvodnji i prihodu, također mogu biti visoki. Čak je ponekad, zbog uvjeta, nemoguće pregledati i održavati strukturne komponente.

Stainless steel uses

Usporedba troškova životnog ciklusa

Dizajneri sada sve više razmatraju troškove strukture tijekom čitavog životnog ciklusa, a ne samo početne investicije. Kada se uzmu u obzir troškovi životnog ciklusa, posebno za konstrukcije koje zahtijevaju dobru izdržljivost ili da se inspekcije i održavanje ne mogu provesti ili su vrlo skupe, nehrđajući čelik je održiva opcija iako je nehrđajući čelik puno skuplji od ugljičnog čelika.

Štoviše, postoje načini za smanjenje razlike u materijalnim troškovima. Eliminiranje premaza smanjuje troškove instalacije. Kada se koristi dvostrani nehrđajući čelik veće čvrstoće, veličina i težina presjeka mogu se smanjiti, što dodatno smanjuje početne troškove.

U pogledu troškova održavanja tijekom vijeka trajanja konstrukcije, uporaba nehrđajućeg čelika eliminira potrebu održavanja premaza i zamjene dijelova zbog korozije. Konstrukcija od nehrđajućeg čelika također je održivije rješenje koje pomaže smanjenju emisija i smanjenju potrošnje resursa i otpada


Par: Što je austenitni nehrđajući čelik?

Sljedeći: Značajke sanitarne cijevi od nehrđajućeg čelika